Semestra i Torekov

Torekov på den skånska västkusten är en av de mest populära semesterorterna i Sverige. Från början är samhället ett fiskeläge, som med tiden har lockat till sig allt fler turister. Från början kom många för att bada vid Torekovs varmbadhus, som ursprungligen var tänkt som en ren hygieninrättning för sjökaptener. Idag finns där många olika typer av spabehandlingar, bl.a. tångbad.

Med tiden upptäckte allt fler av de som kom till Torekov havet och solen. Varmbadhuset övertogs av Turist- och badföreningen på orten. Tursiterna begav sig även till det dramatiska klipplandskapet Hovs hallar, och till Hallands väderö, som trots namnet hör till Skåne, som idag är ett naturreservat.

Sankt Tora och Torekovs kyrka

Enligt de flesta historiker betyder Torekov ”kojan på höjden”. Men enligt legenden syftar ortens namn istället på helgonet Sankt Tora. Hon finns också avbildad i det tidigare vapnet för Bjäre härad, inom vilket Torekov låg. På vapnet är hon framställd som en kvinna, men det kan från början ha rört sig om ett manligt helgon, som hette Tore. Enligt legenden skickade Tores styvfar iväg honom och hans bror Arild på ett skepp, och hade betalat skepparen för att denne skulle sätta eld på skeppet så att bröderna dog. Deras kroppar flöt iland på de platser som sedan skulle få deras namn, Arild i Arild, och Tore i Torekov. Båda flöt enligt legenden i land på stenar, och Tores kropp lämnade ett märke i stenen. En källa sprang fram på platsen där Tore hade flutit i land, och den blinde man som hittade kroppen fick synen åter, mot att han lovade gud att begrava kroppen i vigd jord. Så säger i alla fall legenden.

Vad som är sant och inte i legenden om bröderna Tore och Arild är svårt att säga. Den ursprungliga kyrkan i Torekov var dock uppförd till jungfru Toras minne. Den brann dock ned 1858, och en ny kyrka uppfördes under det följande decenniet. Kyrkan innehåller flera målningar och ljuskronor från den gamla kyrkan.

Scroll to top