Jakt i Skåne?

När man besöker härliga Skåne kan man inte bara campa eller semestra i Torekov. Man kan även besöka Skåne för att ta del av den jakt och skyddsjakt som där bedrivs, av vildsvin och varg.

 

höst-älgDet är nämligen så att det på senare tid då och då skett attacker av just varg. I Expressen kan vi läsa om hur Länsstyrelsen i Skåne  ibland gett tillstånd för att det ska få ske skyddsjakt på just varg, när det skett flera blodiga incidenter involverande får och varf i trakterna runt bland annat Visseltofta och Vittsjö. Detta på grund av att det saknas andra mer lämpliga alternativ som löser problemet som varg orsakar ibland. Det kan nämligen vara så många som nästan 20 får som rivs av varg – på bara en enda natt. Något som orsakar stora problem för fårbönder.

Detta kan man även läsa om i Sydsvenskan där man kan läsa om hur Lantbrukarnas riksförbund (LRF) får klartecken att skjuta just varg på plats i detta vårt sydligaste landskap. Men det är bara då och då och ses som en högst kortsiktig lösning. Långsiktigt är snarare lösningen att fårägare faktiskt stängslar in sina djur, något som dock är dyrt om stängslet ska vara av bra kvalitet. Men för detta kan man söka statligt stöd. För att skjuta varg måste man dock ha licens och personlig tillåtelse att jaga varg i Sverige, och om man ändå, utan detta tillstånd, skjuter en varg så är detta att se som ett riktigt allvarligt jaktbrott.

Ha rätt ögonmått

Men när man är på jakt gäller det att man har rätt utrustning, är licensierad och vet vad man gör. Från Fähallen Jakt kan man hitta allt man behöver för att klara en vecka djupt inne i skogarna. Om man är rätt förberedd och dessutom kunnig råkar man heller inte skjuta fel djur, som vi kan läsa om i denna artikel från tidningen Norra Skåne där en man i stället för att skjuta ett svin råkade skjuta en älg. Det hela skedde i Vinslöv när en man mitt i natten satt på en åker och skulle till att jaga just vildsvin, men råkade pricka en stackars älg – en vecka innan älgjakten.

Scroll to top